Reprezentace levicových ideologických postojů v časopise Doba - Schmidtová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce se věnuje komunisticky orientovanému kulturněpolitickému časopisu Doba, vycházejícímu v letech 1934-1935. Vedle heuristické a deskriptivní činnosti je součástí práce i analýza reprezentací levicových ideologických postojů, a to zejména u autorů, jejichž surrealistické zájmy v literatuře byly rozvíjeny současně s ideologií socialistického realismu v časopise Doba. Rozbor jednotlivých kauz je zkoumán v rámci dobového společenského a kulturního kontextu, přičemž se zaměřuje i na srovnání s jinými soudobými periodiky.
Representations of leftist ideological attitudes in magazine "Doba"
Keywords: Kulturněpolitické časopisy; časopis Doba; 30. léta 20. století; levicově orientovaní autoři; Karel Teige; Cultural-political magazines; magazine Doba; 1930s; left-wing authors; Karel Teige