Práce s pohledávkami u vybraného podnikatelského subjektu - Weignerová, Jana (Jihočeská univerzita, 2007)
Pro každou společnost v oblasti podnikových financí jsou velice důležité zúčtovací vztahy, což jsou pohledávky a závazky. Cílem této práce bylo podrobně popsat pohledávky, které jsou součástí majetku každé společnosti. Práce se skládá z části teoretické a části praktické. Teoretická část v této práci převažuje, hlavním tématem jsou pohledávky, jejich řízení, zajištění a vymáhání. V praktické části se zabývám popisem pohledávek u společnosti MICo a vlastním návrhem práce s pohledávkami. Pohledávky nejčastěji vznikají z obchodních vztahů, ale mohou vznikat i z poskytnutých záloh, půjček a úvěrů. Pohledávky z obchodních vztahů jsou nutnou složkou majetku, protože každý podnikatel potřebuje pro svoji činnost zboží a služby od jiných podnikatelů. Společnost může vykazovat vysoké tržby a zisk v účetnictví, ale jeho peněžní prostředky mohou být podstatně odlišné. Pro společnost je velice důležité, aby měla dostatek finančních prostředků a k tomu využívá zajištění pohledávek, čímž omezí podnikatelské riziko. Zajištění pohledávky znamená, že smluvní partner je nucen svůj závazek splnit. Obecnými formami zajištění pohledávek jsou např. smluvní pokuta, ručení, uznání závazku, bankovní záruka nebo přikázání pohledávky. Pohledávky můžeme rozdělit na rizikové a nedobytné. Při obchodování vzniká spousta rizik, které mohou být vyvolané např. politickými a ekonomickými událostmi, vyhlášením platební neschopnosti nebo přírodní katastrofou. Mezi nejčastější příčiny rizikových pohledávek patří především absence morálky v obchodních vztazích. Pokud platba pohledávky nebyla provedena během určitého období, stává se pohledávka nedobytnou. Nedobytným pohledávkám je možné předcházet pouze tím, že jim podnikatelé nedají vůbec šanci vzniknout. MICo, spol. s r.o. rozděluje pohledávky na krátkodobé a dlouhodobé. Dobu splatnosti pohledávek si určuje v rozmezí 14 - 45 dní, a to především podle toho o jakého odběratele se jedná. Společnost MICo se snaží zamezit pohledávkám po splatnosti, proto využívá zajištění pohledávek jako je smluvní pokuta, uznání závazku, bankovní záruka nebo záloha. Závěrem bych chtěla říct, že doporučuji všem firmám vést si řádnou evidenci pohledávek a věnovat pozornost především prevenci pohledávek, protože český legislativní rámec pro ochranu práv věřitelů a vymáhání dluhů je obecně považován za nedostačující. Konkurzní řízení je pomalé a neefektivní. Při konkurzu mají věřitelé malá či vůbec žádná práva a v podstatě jsou degradováni do pasivní role, a proto je celé konkurzní řízení považováno za ráj dlužníků.
Work with claims of selected entrepreneurial subject
Keywords: Pohledávka; Zajištění pohledávek; Smluvní pokuta; Ručení; Uznání závazku; Bankovní záruka; Rizikové pohledávky; Nedobytné pohledávky; Opravné položky k pohledávkám; Evidence pohledávek; Řízení pohledávek; Faktoring; Vymáhání pohledávek.; Claim; Ensuring of claims; Penal clause; Liability; acknowledge a debt; Bank quarantee; Risk claims; bad claims; demand note; adjusting item; factoring; collection of debt.