Využití financování ze zdrojů EU pro výstavbu, rekonstrukce a vybavení škol v Jihočeském kraji - Přibyl, Martin (Jihočeská univerzita, 2014)
Předmětem mé diplomové práce je Využití financování ze zdrojů EU pro výstavbu, rekonstrukce a vybavení škol v Jihočeském kraji. Práce se skládá ze dvou částí teoretické a praktické. Obsahem teoretické části je popis základních pojmů týkajících se strukturálních fondů a operačních programů (OP), jejichž prostřednictvím školy čerpají finanční prostředky. Velká pozornost je věnována především OP Životní prostředí, OP Vzdělávání a konkurence-schopnost a také regionálnímu operačnímu programu Jihozápad. Teoretická část dále obsahuje postup od plánování, přes realizaci a monitoring až po kontrolu projektu žádajícího o finanční podporu z fondů Evropské unie. Praktická část je zaměřena na využití teoretických poznatků v praxi a analýzu současného stavu čerpání dotací školami v rámci Jihočeského kraje. Na závěr praktické části diplomové práce je uveden konkrétní příklad, jakým způsobem škola žádá o finanční podporu, jaké náležitosti musí žadatel předkládat, jaké požadavky splňovat atd. Výsledky diplomové práce mohou pomoci pochopit danou problematiku a usnadnit školám práci s administrací při získávání evropských dotací.
The use of funding from EU resources for construction, renovation and equipment of schools in South Bohemia
Keywords: Fondy Evropské unie; strukturální fondy; operační programy; dotace; projekt; školství; výstavba; rekonstrukce; vybavení; Jihočeský kraj; Funds of the European Union; Structural Funds; Operational Programmes; grant; project; education; construction; renovation; equipment; South Bohemia