Pohádková fantasy ve viktoriánské dětské literatuře: Alice's Adventures in Wonderland & Through The Looking-Glass Lewise Carrolla a The Water Babies Charlese Kingsleyho - Týmalová, Monika (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem této práce je srovnávací analýza dvou románů anglické dětské literatury, Alice's Adventures in Wonderland & Through The Looking-Glass Lewise Carrolla a The Water Babies Charlese Kingsleyho. V teoretické části práce podá informace o životě a díle obou autorů a o celkovému rozvoji a rysech fantastické dětské literatury. Východiskem interpretace je Tolkienova esej O pohádkách, která je zaměřena na tři základní rysy: únik, obnovu a útěchu. Samotná analýza se zabývá následujícími tématy: děti a dospělí, obraz jiného světa, nebezpečí a násilí, přátelství a návrat. Na základě této interpretace práce nastíní shody a rozdíly v přístupu obou autorů k žánru fantasy.
A Fairy-Tale Fantasy in Victorian Children´s Literature: Lewis Carroll´s Alice's Adventures in Wonderland & Through The Looking-Glass and Charles Kingsley´s The Water Babies
Keywords: Alenka v kraji divů a za zrcadlem; Charles Lutwidge Dodgson; Lewis Carroll; Vodní děti; Charles Kingsley; John Ronald Reuel Tolkien; O pohádkách; dětská fantastická literatura; Alice's Adventures in Wonderland & Through The Looking-Glass; Charles Lutwidge Dodgson; Lewis Carroll; The Water Babies; Charles Kingsley; John Ronald Reuel Tolkien; On Fairy-Stories; children's fantastic literature