Potřebnost hospicové péče na území obce s rozšířenou působností Jindřichův Hradec - Kučerová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2016)
Hospicová a paliativní péče je nutná součást vyspělé medicíny každého státu. Ve světě a v západní Evropě je síť mobilních i lůžkových hospiců plně rozšířena a Česká republika je na pomyslném startu a snaží se o zlepšování situace a o pevné zakotvení hospicové péče do svého systému sociálních a zdravotních služeb. Rok 2016 je rokem velkých očekávání. Jednak probíhá Pilotní program úhrad mobilní paliativní péče, který po dokončení porovná "náklady na umíraní" v domácím prostředí s náklady vynakládaných v institucích. A druhou očekávanou věcí je, zda Ministerstvo práce a sociálních věcí prosadí změnu zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách a hospic se tak stane oficiálním sociálně zdravotním zařízením, čímž by se výrazně zlehčil problém s financováním péče, která je právě kombinací sociálních a zdravotních služeb. Diplomová práce chce poskytnout ucelenější přehled aktuálních informací, které s danou problematikou souvisí. V teoretické části je proto kromě hospicové a paliativní péči věnován také prostor tématům jako je rakovina, demografické stárnutí s jeho ekonomickými dopady a novými formami péče o seniory, umírání a smrt. Dále je řešena otázka financování hospicové péče a také je vyzdvižena důležitost komunitního plánování. Posledním tématem teoretické části práce je charakteristika ORP Jindřichův Hradec a popis potřebnosti hospicové péče z pohledu města Jindřichův Hradec a dále z pohledu Jihočeského kraje. Potřebnost paliativní péče na daném území si uvědomuje i Nemocnice Jindřichův Hradec, a.s. a samo město, proto obě organizace podnikly již důležité kroky, na základě kterých Jihočeských kraj zanesl podporu hospicové a paliativní péče i do své koncepce rozvoje zdravotnictví dalších let. Cílem práce je zmapování situace ohledně poskytování hospicové péče na území ORP Jindřichův Hradec a zjistit potřebnost této péče skrze zájem obyvatel daného území. Ve výzkumné části práce je potřebnost péče zjišťována jednak obsahovou analýzou dat z materiálů poskytovatelů sociálních a zdravotních služeb a jednak kvalitativním šetřením prostřednictvím rozhovorů s osmi respondenty, kteří byly účastníky komunitního plánování sociálních služeb na území ORP Jindřichův Hradec. Je uvedena i statistika dat z Nemocnice Jindřichův Hradec, a.s. se zaměřením na onkologické pacienty, kteří jsou největší skupinou přijímající paliativní péči. Výsledek výzkumu není překvapující. Populace demografický stárne, onkologická onemocnění jsou strašákem dnešní doby a tomu se musí sociální a zdravotní péče v České republice přizpůsobit. Výzkum potvrdil, že hospicová péče na území ORP Jindřichův Hradec je potřeba, rodiny pacientů si jí žádají a nabízené služby jsou nedostačující. Jak se ukázalo, největší zájem je o vybudování lůžkového hospice nebo zřízení paliativních lůžek v nemocnici. V Jihočeském kraji je jediný lůžkový hospic v Prachaticích, který je pro svou velkou vzdálenost málo využíván a rodiny tak nemají možnost ani respitní péče, o kterou se také pečující zajímají. Výzkum potvrdil, že vznik lůžkové formy hospicového typu na území ORP Jindřichův Hradec podporují praktiční lékaři, lékaři specialisté a především poskytovatelé sociálních a zdravotních služeb a pečující rodiny.
The need for hospice care in Jindřichův Hradec, the municipality with extended competence
Keywords: demografické stárnutí; hospic; hospicová péče; komunitní plánování; ORP Jindřichův Hradec; paliativní péče; rakovina; smrt; umírání; demographic ageing; hospice; hospice care; community planning; Jindřichův Hradec; the municipality with extended competence; palliative care; cancer; death; dying