Člověk v situaci smrti blízké osoby, pedagogický přístup a prevence - Hlináková, Ludmila (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce se zabývá tématem smrti blízké osoby, dále pomocí a prevencí, dostávající se dětem, které se s touto ztrátou setkaly. Teoretická část popisuje některé postoje ke smrti, různá hlediska na smrt, ztrátu blízkého člověka, proces vyrovnávání se s touto ztrátou, dále některé druhy pomoci a pedagogický přístup k dětem, které se již se smrtí setkaly. Praktická část obsahuje kvalitativní výzkum ve formě rozhovorů s lidmi, kteří se v dětství se smrtí blízké osoby setkaly. Na základě vyhodnocení tohoto výzkumu dále obsahuje návrh přístupu, jak lze těmto dětem pomoci tuto složitou životní situaci prožít a překonat. Součástí návrhu je i prevence, jak přiblížit riziko ztráty dětem, které se zatím se smrtí nesetkaly. Tento pedagogický list je vypracován zvlášť pro děti mladšího školního věku, pro děti středního školního věku a pro dospívající děti.
A Man during a Loss of a Close Person, Pedagogic Approach and Prevention
Keywords: smrt; truchlení; blízká osoby; pedagogický přístup; vyrovná situace; smysl života; hodnoty; pedagogická pomoc; prevence; death; bereavement; close person; pedagogic approach; educational situation; meaning of life; values; educational help; ritual; prevention