Zdravotní a psychosociální dopady na seniora žijícího v domě pro seniory po ztrátě životního partnera - Lukšan, Filip (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce se zabývá zdravotními a psychosociálními dopady na seniora žijícího v domově pro seniory po ztrátě životního partnera. V úvodní teoretické části jsem popsal proces stárnutí a stáří z hlediska jeho změn v organismu, struktury a funkce. Tyto změny jsou podmíněny vnitřními i vnějšími podněty a neprobíhají u všech lidí synchronně. Literatura uvádí, že ve stáří člověk ztrácí adaptační schopnosti. Jedinec je stářím funkčně omezen ve zdravotních, psychických a sociálních aspektech. Toto charakterizuji v kapitolách Aspekty stárnutí. V další kapitole popisuji dopady smrti partnera na seniora. Senior je v tomto smutném období vystaven pocitu ohrožení, osamělosti a prázdnoty. Po smrti blízké osoby je narušen denní režim jedince, porušení různých rituálů a smyslu života. Ovdovělý člověk již nemá pro koho žít, mnohé každodenní činnosti jsou již pro něho zbytečné, ztrácí podstatu a smysl ke všem činnostem, které do té doby dělal. Cílem mé bakalářské práce bylo popsat, jaké mohou být zdravotní a psychosociální dopady na seniora žijícího v domově pro seniory po ztrátě životného partnera. Pro naplnění cíle jsem zvolil kvalitativní výzkumnou strategii. Metodami získávání dat byl semistrukturovaný rozhovor a pozorování. Zkoumanou skupinou byli čtyři klienti domova důchodců, kterým zemřel partner, Dvěma klientům zemřel partner, když byli v domově, zbylým dvěma ještě než se rozhodli odejít do domova. Také jsem vedl rozhovory se šesti pracovníky zmíněného domova. Dále jsem jako zdroj využil individuální plán klienta zpracovaný v domově seniorů a základní údaje z dokumentace. Výzkum byl prováděn v časovém horizontu osmi týdnů, s každým seniorem jsem vedl 3 rozhovory v délce 30 minut. Metodami zpracování dat byl biografický výzkum a kvalitativní obsahová analýza zapsaných rozhovorů, pozorování a získaných dokumentů. Výzkum byl schválen vedením domova, v textu neodkrývám identitu respondentů. Výsledky prezentuji dvojím způsobem. Jednak téma prezentuji v kontextu, tedy jako jednotlivé příběhy jednotlivých klientů, jednak jako obecnější odpověď na výzkumnou otázku. Z výsledku mého výzkumu vyplývá, že, každý senior je zasažen partnerovou smrtí velmi specifickým, jedinečným způsobem. Obtížně jsem hledal nějaké obecné rysy, snad kromě toho, že jde o smutnou a vážnou událost. Domnívám se proto, že je nesmírně důležité nastavit veškerou zdravotní a sociální péči v domově pro seniory nerigidně, pružně, dle aktuálních potřeb konkrétního klienta. Poznatky této práce by mohly být využity jako informační materiál pro sociální pracovníky a další pracovníky v sociálních službách v péči v domově pro seniory.
Medical and psychosocial impacts on a senior living in a retirement home after losing a life partner
Keywords: smrt; senior; zdravotní problémy; psychosociální obtíže; domov pro seniory; death; elderly citizen; health problems; psychosocial problems; nursing home