Energetické daně v členských státech Evropské unie - Kunstová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2022)
Cílem diplomové práce je na základě vybraných ukazatelů určit podobné znaky členských států v oblasti zdanění energetickými daněmi. V teoretické části je popsán vnitřní trh Evropské unie a harmonizace energetických daní. V rámci harmonizace jsou uvedeny minimální sazby energetických daní, které musí členské státy uplatňovat. Následně jsou popsány konkrétní energetické daně v daňových systémech jednotlivých členských států Evropské unie. V praktické části je provedena shluková analýza, která sloučila podobné státy v rámci vybraných ukazatelů. Vybranými ukazateli jsou podíl energetických daní na HDP a celkových daňových příjmech, podíl výdajů domácností na energetické produkty na HDP a celkových výdajích domácností a daňový příjem z energetických daní na jednoho obyvatele. Shluková analýza je vyhodnocena pomocí aritmetického průměru, směrodatné odchylky a variačního koeficientu daných ukazatelů v rámci výsledných shluků. Shlukování bylo provedeno za rok 2008 a 2020. V obou letech vyšlo pět shluků ve vzdálenosti 5. Struktura shluků se mění především kvůli změnám ukazatele daňového příjmu z energetických daní na jednoho obyvatele. Avšak shluk se samostatným Lucemburskem se nemění a je to i díky vysokému HDP, jež ovlivňuje podílové ukazatele. Význam podílových ukazatelů nelze též opomenout, a to především díky vlivu HDP. Ve shlucích lze pozorovat podobnosti států, které mají společnou historii či zeměpisnou polohu.
Energy Taxes in the Member States of the European Union
Keywords: energetické daně; shluková analýza; daňový příjem z energetických daní na jednoho obyvatele; podíl energetických daní na HDP; Energy Taxes; Cluster analysis; Tax Revenue from Energy Taxes per Capita; Share of Energy Taxes in GDP