Vliv tvaru potravních zdrojů na společenstva afrického koprofilního hmyzu - Helclová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato práce se zabývá tropickými koprofilními společenstvy a jejich vztahem k prostorovým parametrům potravních zdrojů - tvar a povrch trusu. Cílem práce bylo otestovat rozdíly ve funkčním složení koprofilních společenstev, jejich abundanci a druhovou bohatost napříč normálním exkrementem a exkrementem se čtyřikrát zvětšeným povrchem. Výsledky naznačují, že preference pro exkrement s rozdílným povrchem hraje klíčovou roli ve vyhýbání se kompetici mezi hmyzem obývajícím trus.
The influence of food resources with different surfaces on African coprophilous insects.
Keywords: tropické koprofilní společenstvo; efemérní habitat; prostorové parametry; druhová bohatost; abundance; přežívání druhů; tropical dung-inhabiting community; ephemeral resource patches; spatial parameters; species richness; abundance; coexistence