VLIV IDENTIFIKACE DĚTÍ S RODIČI NA JEJICH BUDOUCÍ GENDEROVÉ ROLE - Zelená, Dita (Jihočeská univerzita, 2007)
Tato práce byla zpracována na téma Vliv identifikace dětí s rodiči na jejich budoucí genderové role. Cílem práce bylo popsat tento vliv a vytvořit hypotézu v této oblasti. K osvojování genderových rolí dochází primárně v rodině. Aby dítě mohlo přijmout svou roli zdravě, plně a uspokojivě, musí mít vhodný vzor, model.Pro sběr dat byla zvolena metoda kvalitativního výzkumu, technika polostandardizovaných rozhovorů. U jedné mladé rodiny byla provedena technika pozorování. Zkoumaný soubor byl vybrán kvótním výběrem. Na základě provedených rozhovorů byly porovnávány jednotlivé rodiny a byla provedena podrobná analýza těchto rozhovorů. Závěrem byla stanovena hypotéza: genderová role jedince vychází ze zkušenosti z primární rodiny- identifikace s vlastními rodiči. Tento vliv je základním faktorem pro utváření genderových rolí, kromě něj působí další faktory vedlejší, které způsobují v těchto rolích nepatrné změny. Takový mechanismus zajišťuje přirozené fungování lidské společnosti a její vývoj.
THE INFLUENCE OF CHILDREN´S IDENTIFICATION WITH THEIR PARENTS ON THEIR FUTURE GENDER ROLES.
Keywords: Gender; gnderové role; genderová identita; rodina; identifikace; socializace; gender; gender roles; gender identity; family; identification; socialization