Vliv stresu městského prostředí na základní ekofyziologické charakteristiky stromu - Toncarová, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2014)
Obsahem této bakalářské práce je vliv stresu na platan javorolistý (Platanus acerifolia),který roste v různých oblastech města. První lokalita se nachází v rušném centru(Lannova třída) a druhá lokalita v městském parku na okraji Českých Budějovic(Stromovka). Zjišťovalo se, jak množství fotosyntetických pigmentů, tak i maximální fotochemická účinnost PS (fotosystému) II pomocí metody měření fluorescence chlorofylu a spektrofotometrie. Vzorky listů platanu javorolistého (Platanus acerifolia) byly sbírány během vegetačního období od května do září. Z každé lokality byly vybrány tři stromy a z každého stromu se změřilo pět listů pomocí metody fluorescence chlorofylu. Listy byly měřeny přibližně stejně vysoko a vždy se měřilo v poledních hodinách. Celkem tedy bylo naměřeno 150 listů. Pro metodu spektrofotometrie se z každého stromu odebraly čtyři listy, které byly ihned dopraveny do laboratoře, kde se dále zpracovávaly.Celkem bylo na tuto metodu sebráno 120 listů. Zjistilo se, že čím více je stresované prostředí, tím mají platany menší obsah fotosyntetických pigmentů a jejich fotochemická efektivita PS II klesá. Dále se zjistilo,že platan javorolistý (Platanus acerifolia) patří mezi relativně odolné stromy. Hodnoty maximální fotochemické efektivity PS II a chlorofylů naměřené v obou lokalitách se téměř statisticky nelišily. Statistický rozdíl mezi oběma lokalitami byl většinou zaznamenán na začátku a na konci vegetační sezóny.
The effect of stress on basic urban environment ecophysiological characteristics on tree
Keywords: fluorescence; město; spektrofotometrie; stres; stromy; fluorescence; city; spectrophotometry; stress; trees