Činnost orgánů samosprávy a návrh metodického postupu při řešení rozsáhlého lesního požáru. - Klečatská, Lucie (Jihočeská univerzita, 2012)
Jak již z názvu vyplývá, tato diplomová práce se zabývá činností orgánů samosprávy při řešení rozsáhlého lesního požáru. V teoretické části práce jsou popsány nejprve obecné informace k lesním požárům, které se týkají mimo jiné nejčastějších příčin a druhů lesních požárů. Na tuto část navazují informace ohledně způsobů hašení, a to především leteckou hasičskou službou. Kapitola ?Současný stav? se dále zabývá legislativou a úkoly samosprávy při řešení rozsáhlých lesních požárů, protože kompetence a povinnosti starostů musí být v takové závažné situaci jasně definované, což následně pomáhá k přehlednosti situace. Práce má dva cíle. Prvním je zhodnocení činností orgánů samosprávy při řešení rozsáhlého lesního požáru a v souvislosti s tím poukázání na případné nedostatky, k čemuž byla stanovena hypotéza, která má vyvrátit či potvrdit otázku, že je potřeba zvýšit kvalitu připravenosti orgánů samosprávy na případný vznik rozsáhlého lesního požáru. Druhým cílem je zpracování návrhu metodického postupu při řešení rozsáhlého lesního požáru. Metodický návrh neboli příručka je výstupem práce a měla by napomoci k přípravě a k řešení. Tato závěrečná práce bude poskytnuta jako studijní materiál pro studenty. Metodický návrh bude dále poskytnut starostům obcí, ohrožených lesními požáry.
Function of local government authorities and suggestion for methodical plan to adress the extensive forest fire.
Keywords: Krizová situace; krizové plánování; legislativa; lesní požár; letecká hasičská služba; rozsáhlý lesní požár; samospráva; crisis situation; crisis planning; legislation; forest fire; air fire service; extensive forest fire; autonomy