Periodický tisk na Prachaticku v meziválečném období - Karvánková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce "Periodický tisk na Prachaticku v meziválečném období" se zabývá českými a německými periodiky, která vycházela v daném období na území okresu Prachatice. Práce se zaměřuje na hlavní listy regionu ve vazbě na společensko-historické události a politický vývoj v pohraničí. Cílem práce je zpracovat typologii periodického tisku na Prachaticku a zjistit, zda měly události, které se odehrály v Prachaticích a okolí, nějaký vliv na místní periodický tisk. Práce využívá formální, obsahové a komparativní analýzy. Práce předkládá přehled o vývoji českého a německého tisku v meziválečném období, dále je vysvětlena situace v Prachaticích na pozadí historických a politických událostí v zemi. V hlavní části práce jsou charakterizována stěžejní periodika pro české a německé obyvatelstvo s následnou obsahovou analýzou. Práce vznikla na podkladě dostupné literatury k tématu a na základě dostupných pramenů uložených ve Státním okresním archivu v Prachaticích.
Periodical press in Prachatice region during interwar period
Keywords: periodický tisk - Prachaticko - český a německý tisk - období 1918-1945; periodical press - Prachatice region - Czech and German press - period 1918-1945