Podniková kultura a její význam pro řízení středně velké firmy - Sklenářová, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2009)
Tato bakalářská práce je zaměřena na analýzu podnikové kultury a její vliv na řízení středně velké firmy. Hlavním cílem práce je analyzovat stávající podnikovou kulturu ve výrobním a ekonomickém útvaru dané firmy, vzájemně tyto kultury porovnat a navrhnout opatření pro zlepšení současné situace. Analýza byla provedena ve společnosti GALAXIE, spol. s r. o.. Potřebné informace byly získány dotazníkovým šetřením, pozorováním a strukturovaným rozhovorem s majitelem firmy. Po vyhodnocení všech částí výzkumu byla podniková kultura ekonomického úseku shledána jako dostatečně silná s pozitivním vlivem na řízení. Podniková kultura výrobního útvaru byla charakterizována jako slabá se spíše negativním vlivem na řízení. Pro výrobní útvar byla navrhnuta opatření v oblasti přehodnocení finančního ohodnocení zaměstnanců, komunikace se zaměstnanci, sociálně pracovního prostředí. Největší efekt by asi přineslo zavedení podnikové kultury formální cestou.
Corporate culture and impact on the management of a medium sized company
Keywords: Podniková kultura; prostředí; formální zavedení; corporate culture; environment; formal implementation