Ellipse in der Tagespresse - Řehořová, Jiřina (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato bakalářská práce se zabývá tématem výskytu elipsy v písemném jazyce a jejím konkrétním vyjádřením. Jedná se vynechávání částí vět obsahujících informaci, která je předem známa a bez které příjemce dokáže větu pochopit. V teoretické části jsou charakterizovány základní pojmy větné skladby v německém jazyce a úloha elipsy v dnešním způsobu vyjadřování spolu s jejím primárním členěním, které se zakládá na odborné literatuře. Praktická analýza zkoumá 90 eliptických extraktů vybraných z denního tisku a následně určuje jejich syntaktické, sémantické a pragmatické dispozice. Výsledky analýzy jsou poté srovnány se stanovenými hypotézami a vyhodnoceny závěrečnými výstupy.
Ellipse in newspaper
Keywords: Syntax; druhy vět; syntaktická úplnost; větné členy; elipsa; eliptický postup; novinové titulky; Syntax; types of sentences; syntax completeness; clause constituents; ellipse; elliptical method; headlines in newspaper