Vnímání problematiky šikany seniory v domovech pro seniory - Jindrová, Nikola (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se zabývá vnímáním problematiky šikany seniory v domovech pro seniory. Cílem bakalářské práce bylo zjistit, jaké konkrétní postoje či chování považují senioři ve vybraných sociálních zařízeních za šikanu. Text práce je rozdělen na dvě na sebe navazující časti, tj. teoretická a praktická část. V teoretické části byly definovány základní pojmy. Teoretická část se snaží spojit jednotlivé kapitoly a dovést čtenáře k poznatku, že šikana je závažnou problematikou, která se nevyhýbá ani seniorům v zařízeních sociálních služeb. Praktická část bakalářské práce je zaměřena na zodpovězení hlavní a dílčích výzkumných otázek. Pro výzkum byla zvolena kvalitativní výzkumná strategie, která byla realizována metodou dotazování s technikou polostandardizovaného rozhovoru. Nasbíraná data byla analyzována pomocí otevřeného kódování. Výzkumný soubor tvořilo 5 komunikačních partnerů ve vybraných zařízeních sociálních služeb. Z výzkumu se dá usuzovat, že senioři v domově pro seniory vnímají nejčastěji šikanu jako nevhodné chování. Samotné slovo šikana jim často dělalo značné obtíže. Nejčastěji za šikanu považují nadávky, pomluvy, krádeže, útoky. Výsledky dále ukázaly, že senioři vnímají šikanu jako vztahový problém mezi klienty. Výsledky této práce mohou být přínosem pro naši společnost. Velmi důležitou věcí je prevence a řešení, jak se zachováme, pokud nějaký takový problém odhalíme. Domnívám se, že tato bakalářská práce nebyla přínosem pouze pro vybraný domov pro seniory, ale také pro mě samotnou. Mohla jsem tak nahlédnout do problematiky šikany mezi seniory, a tím získat cenné zkušenosti pro mé budoucí povolání.
Senior's perception of bullying in retirement house
Keywords: stáří; domov pro seniory; násilí páchané na seniorech; šikana; Retirement; Retirement Home; the violence against seniors; Bullying