ošetřovatelská péče u dítěte s trakcí - Heimlichová, Blanka (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce s názvem Ošetřovatelská péče u dítěte s trakcí se skládá ze dvou částí. První je část teoretická, která je zaměřena na anatomii kostí, specifické zlomeniny u dětí, úrazovost v dětském věku, diagnostiku a léčbu zlomenin, ošetřovatelský proces, nemocniční školy a dobrovolníky na dětských odděleních. Druhá část práce je výzkumná. Pro šetření byly stanoveny dva cíle a čtyři výzkumné otázky. Cílem práce bylo zjistit specifika ošetřovatelské péče u dítěte s trakcí a zjistit možnosti zaměstnávání dítěte s trakcí v nemocnici. Výzkumné otázky byly stanoveny tyto: Má ošetřovatelská péče u dítěte s trakcí svá specifika? Jaká jsou specifika ošetřovatelské péče u dítěte s trakcí? Je dítě s trakcí ze strany sester podporováno v sebeobslužných činnostech? Jsou dobrovolníci součástí týmu pečujícího o dítě s trakcí? V práci byla použita kvalitativní forma šetření. Údaje byly zprácovány prostřednictvím polostrukturovaných rozhovorů s dětmi na trakci, jejich matkami a sestrami, pečujícími o tyto děti a skrytým pozorováním. Rozhovor obsahoval 30 otázek pro sestry a 20 otázek pro děti a s nimi hospitalizované matky. Ze získaných dat byly vytvořeny kazuistiky a otázky z rozhovorů byly zaznamenány do tabulek, rovněž jako výsledky skrytého pozorování.Na základě zhodnocení výsledků byly stanoveny odpovědi na výkumné otázky:Ošetřovatelská péče u dítěte s trakcí má specifika v péči o pokožku dítěte.Ošetřovatelská péče u dítěte s trakcí má svá specifika v oblasti hygieny.Dítě s trakcí je podporováno v sebeobslužných činnostech ze strany sester.Děti jsou edukovány o vhodných a nevhodných pohybech končetinou.Ošetřovatelská péče u dítěte s trakcí má svá specifika v oblasti rehabilitace.Děti s trakcí jsou zapojeni do školy při nemocnici. Součástí péče o dítě s trakcí je vyplnění volnočasové aktivity dítěte během dne, do které se zapojují dobrovolníci, pedagogové z nemocniční školy a družiny, ale i rodiče dítěte.Dobrovolníci jsou součástí týmu pečujícího o dítě. Ošetřovatelská péče u dítěte s trakcí má svá specifika.Péči o dítě s trakcí zajišťuje multidisciplinární tým, který vedle lékařů a sester, zapojuje do léčebného procesu fyzioterapeuty, sociální pracovníky, psychology, pedagogy z nemocniční školy a družiny, dobrovolníky, herní specialisty či rodiče hospitalizovaného dítěte. Výsledky šetření byly shrnuty do manuálu ošetřovatelské péče u dítěte s trakcí pro rodiče a budou nabídnuty rodičům dětí, aby jim usnadnily pochopení léčby a poskytnutí kvalitní ošetřovatelské péče. Výsledky budou uveřejněny v článku v odborném časopise pro sestry.
Nursing care about child with traction
Keywords: hospitalizované dítě; ošetřovatelská péče; dětské zlomeniny; trakce; herní terapie; nemocniční škola; dobrovolník v nemocnici; hospital child; nursing care; childs bones fractures; traction; play and game specialists; hospital school; volunteers in hospital