Porovnání reprodukčních programů u stáda dojnic - Rešová, Eva (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem diplomové práce bylo porovnat použití dvou hormonálních přípravků pro přípravu dojnic k inseminaci jak z hlediska úspěšnosti, tak i z hlediska ekonomiky. Pozorování probíhalo v Zemědělském družstvu Chodeč. Celkem bylo pozorováno 83 ks plemenic při použití programu Ovsynch a 294 ks plemenic při použití Estrofanu. Sledovaným období byl březen 2013 březen 2014. Vyhodnocení parametrů bylo za jednotlivé laktace. Sledovaným parametrem u mléčné užitkovosti bylo množství mléka (kg) za jednotlivé laktace. U ukazatelů plodnosti byly sledované parametry: délka servis periody (dny), inseminační interval (dny) a inseminační index.
Comparison of reproductive health programmes at the dairy herd
Keywords: Holštýnský skot; Ovsynch; Estrofan; mléčná užitkovost; plodnost; Holstein cattle; Ovsynch; Estrofan; milk performance; fertility