Prefixy s významem negativním v současné francouzštině - Štěpánková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem této práce je za použití odborné literatury popsat vlastnosti prefixů s významem negativním používaných v současné francouzštině. Poté zhodnotíme dodržování pravidel použití těchto prefixů a budeme studovat frekvenci jejich výskytu. K tomuto účelu použijeme metod frekvenční a korpusové analýzy. Práce je rozdělena na dvě hlavní části, z nichž každá obsahuje několik podkapitol. V teoretické části vysvětlíme pojmy spojené s jazykem a slovotvorbou obecně, následně se zaměříme na derivaci a prefixy. Za pomoci slovníku Le Petit Robert a další odborné literatury charakterizujeme negativní prefixy a vysvětlíme pravidla jejich použití. Následující praktická část bude spočívat v analýze četnosti výskytu těchto prefixů.
Negative Prefixes in the present-day French
Keywords: negativní prefixy; derivace; korpusová analýza; slovotvorba; negative prefixes; derivation; corpus analyses; word formation