Kolektivizace zemědělství - Sušicko a Horažďovicko (1949-1959) - Šmíd, Jan (Jihočeská univerzita, 2008)
Kolektivizace zemědělství neboli také socializace vesnice - proces, jehož pojmenování se stalo synonymem pro převratné změny v životě zemědělců, vesnice a potažmo celého venkova. Pro starší generace vzpomínka vyvolávající rozporuplné, citově pohnuté reakce, pro ty mladší již jen mlhavá ozvěna počátků budování socialismu. Kolektivizaci zemědělství lze posuzovat různými kritérii a pohledy, přičemž dle jednoho z nich můžeme tuto etapu charakterizovat i jako období masové nezákonnosti. A právě posledně jmenované se snaží předkládaná diplomová práce v jistém ohledu postihnout. Předmětem a cílem této práce je především nastínit dopady tehdejší kolektivizační politiky na zemědělské obyvatelstvo s následně vyvolanými reakcemi, neboť zpracování této problematiky na úrovni regionální historiografie téměř chybí nebo se vyskytuje pouze v malé míře. Z mého pohledu o této interakci nejlépe vypovídají spisy trestně-právní agendy sušického a horažďovického soudu z let 1949-1959, jež také tvoří jádro mé práce. Toto zpracování je zaměřeno nejen na postižení obecných rysů kolektivizace, s přihlédnutím k výše zmíněným regionům, ale v nezanedbatelné míře věnuje pozornost konkrétním případům a pokouší se tak částečně učinit z této práce i lidskou výpověď o naší nedávné minulosti.
The collectivization of agriculture - Sušicko and Horažďovicko (1949-1959)
Keywords: kolektivizace; zemědělství; JZD; družstevnictví; kulak; selský stav; collectivization; agriculture; kulak; cooperative system; collective farm