Etická výchova na základní škole - Velíková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce se zabývá popisem zavádění doplňujícího vzdělávacího oboru Etická výchova na základní školy. Teoretická část se zaměřuje na výklad základních pojmů, dále charakterizuje předmět Etická výchova, jeho obsah, cíle a metody. Uvádí potřebné vzdělání učitelů, přibližuje důvody zavádění tohoto předmětu do školního vzdělávání, popisuje vybrané koncepce. V závěru se zaměřuje na přiblížení aktuálního stavu výuky etické výchovy na základní škole. Praktická část je zacílena na výzkum zavádění etické výchovy a aktuální stav výuky tohoto předmětu ve školách. Práce poskytuje komentář výsledků výzkumného dotazníkového šetření mezi učiteli etické výchovy a vyhodnocuje získaná data.
Ethics education at primary school
Keywords: cíl; etická výchova; etika; koncepce; metoda; morálka; učitel; výchova; výuka; výzkum; vzdělání; základní škola; žák; aim; ethics education; ethics; conception; method; morality; teacher; education; teaching; research; education; primary school; pupil