Vrabec domácí a polní ve venkovských sídlech Táborska - početnost, distribuce a jejich koreláty - Nešpor, Marek (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem teoretické části mé bakalářské práce bylo charakterizovat vrabce domácího jako nejhojnější synantropní ptačí druh. Dále jsem se zabýval poklesem početnosti na celém areálu a poklesem početnosti v ČR a všemi dostupnými informacemi o příčinách poklesu. Mým cíle v praktické terénní části bylo zjistit početnost a distribuci vrabce domácího a polního ve vybraném souboru vesnic, stanovit zda početnost a distribuci ovlivňují charakteristiky vesnic a jednotlivých budov. Projekt probíhal ve spolupráci s PřF JU v Českých Budějovicích, USBE AV ČR, v.v.i. a ČSO.
House sparrow and tree sparrow in the rural settlements of Tabor region - density, distribution a their correlates
Keywords: vrabec domácí; vrabec polní; hrdlička zahradní; početnost; distribuce; výskyt vrabce; změny početnosti vrabce; House Sparrow; Tree Sparrow; Collared Dove; abundance; distribution; incidence of sparrows; population changes of sparrows