Dostupnost kompenzačních pomůcek pro osoby se zrakovým postižením po sociální reformě v roce 2012 - Kunešová, Hana (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce "Dostupnost kompenzačních pomůcek pro osoby se zrakovým postižením po sociální reformě v roce 2012" pojednává o konkrétních změnách v zákoně č. 100/1988 Sb., o sociálním zabezpečení, zejména o změnách týkajících se příspěvků na zvláštní pomůcku. Cílem dané práce je poukázat na vzniklé rozdíly v právních úpravách a dále zjistit, zda se u dotazovaných jedinců se zrakovým postižením změnil přístup při výběru kompenzačních pomůcek, které ke svému životu potřebují. Práce je rozdělena na tři části, část teoretickou, výzkumnou a přílohovou. Teoretická část se zaměřuje na problematiku zrakového postižení a možnosti jeho kompenzace, neboť zrak je považován za velice důležitou součást života každého člověka. Nemůže-li člověk tento smysl plně využívat, je třeba využití jednotlivých kompenzačních pomůcek, které mu pomohou zvládat každodenní situace. Aby však jedinec mohl konkrétní pomůcku využívat, musí splňovat jistá kritéria, ať už po stránce zdravotní, tak po stránce finanční. Podmínky, které musí v současné době splňovat, aby mu mohl být přiznán příspěvek na speciální pomůcku, jsou stanoveny v zákoně č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením, který je doplněn vyhláškou č. 388/2011 Sb., o provedení některých ustanovení zákona o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením. Výše uvedených dvou zákonů se týká třetí část teoretické části práce, kde jsou přesně vymezené rozdíly, vzniklé právě na základě reformy. Výzkumná část nejprve stanovuje cíl práce a konkrétní výzkumnou otázku, dále následuje metodika práce, která byla použita v podobě kvalitativního výzkumu. Pomocí polostrukturovaného rozhovoru s jednotlivými klienty Tyflocentra v Plzni jsem hledala odpověď na výzkumnou otázku, která zní: "Měla sociální reforma vliv na změnu přístupu při výběru kompenzační pomůcky u osob se zrakovým postižením?" Z uvedených odpovědí respondentů vyplynula na tuto otázku odpověď, že sociální reforma neměla vliv na změnu přístupu při výběru kompenzační pomůcky u šetřeného souboru. Tito jedinci se zrakovým postižením nemuseli přehodnotit své požadavky a pomůcky si mohou dále vybírat stejným způsobem, jako tomu bylo před reformou. Teoretická část práce může sloužit jako studijní materiál, nebo jako stručný přehled toho, co se vlivem sociální reformy změnilo a na co mají v současné době uživatelé kompenzačních pomůcek nárok, aniž by si tyto informace museli zdlouhavě vyhledávat na internetu nebo se docházeli ptát na příslušný úřad. Praktickou část práce mají možnost využít pro své služby jednotlivá tyflocentra, která mohou informace z kvalitativního šetření použít k úpravě nabídek pro své klienty, konkrétně pro stažení nabídek neosvědčených produktů a naopak budou doporučovat firmy, které mají dobré reference.
Availabity of compensation aids for people with impaired vision after social reform in 2012
Keywords: Osoba se zrakovým postižením; kompenzační pomůcky; sociální reforma 2012; Person with visual impairment; Assistive devices; Social reform in 2012