Problematika ošetřovatelské péče o žilní vstupy - Chmelíčková, Anna (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem naší bakalářské práce, která je na téma "Problematika ošetřovatelské péče o žilní vstupy", je tuto problematiku zmapovat a vytvořit informační nebo studijní materiál týkající se ošetřovatelské péče o žilní vstupy. V první řadě jsme se zaměřili na žilní vstupy jako takové. Porovnali jsme centrální vstupy s těmi, které se zavádějí do periferního řečiště, z obou jsme vybrali zástupce a ty následně popsali. Podrobněji pak byla sepsána ošetřovatelská péče o žilní vstupy a poté i jednotlivá specifika péče u konkrétních katétrů. Za zmínku stojí především předání informací o novinkách venózních vstupů, jimiž jsou periferně zavedený centrální žilní katétr (PICC) a intravenózní port, oba zaváděné do centrální žíly a Midline katétr, jenž patří do skupiny periferně zaváděných. Ve zbývající části práce jsme se zabývali samotnou problematikou ošetřovatelské péče o žilní vstupy. Zde jsme nastínili největší problémy, jimiž jsou katétrová infekce, včetně infekční flebitidy a infekce krevního řečiště. Tyto komplikace jsme popsali podrobně i s jejich dopady jak na pacienta, tak na poskytovatele zdravotních služeb. Katétrová infekce je komplikace, které zdravotníci mohou dobře předcházet, neboť prevencí tohoto problému je dodržování bariérové ošetřovatelské péče, dodržování přísných aseptických pravidel a/nebo informovanost zdravotnických pracovníků i pacientů o celé této problematice. Riziko vzniku infekce je při zavedeném žilním katétru vždy. Proto chceme, aby hlavním přínosem bakalářské práce bylo uvědomění si rizik a potenciálních komplikací při nedodržování zmíněných preventivních opatření a zamyšlení se nad důležitostí prevence v souvislosti s ošetřovatelskou péčí o žilní vstupy. Informace o žilních vstupech, o jejich ošetřování a o problematice ošetřovatelské péče o intravenózní katétry byly nalezeny ve vědeckých publikacích, v databázi PUBMED, v odborných časopisech, ve Věštnících Ministerstva zdravotnictví, v ošetřovatelských standardech, v klinicky doporučených postupech nebo na webové stránce Společnost pro porty a permanentní katétry.
Problematics in Nursing Care of Venous Catheters
Keywords: žilní vstupy; centrální žilní katétr; periferní žilní katétr; komplikace žilních vstupů; aseptický postup; bariérová ošetřovatelská péče; edukace; Venous catheter; central venous catheter; peripheral venous catheter; complications of venous catheters; aseptic procedure; barrier nursing care; education