Projektování zemědělské výroby - Kůsová, Marie (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce na téma ?Projektování zemědělské výroby? je zaměřena na vypracování projektu zemědělské výroby v zemědělském podniku ?X?, zejména v letech 2007 ? 2009. Teoretická část se zaměřuje na charakteristické rysy agrárního sektoru a jeho důležitou funkci pro společnost. Jsou zde popsány kalkulace nákladů, kalkulační vzorec a specifika tohoto vzorce v rostlinné a živočišné výrobě. Další část, která je věnována dotacím, vysvětluje jejich nezbytnost a funkci. Jsou zde uvedeny i nejdůležitější instituce, které podpory zajišťují. V praktické části jsou pomocí kalkulací zjištěny náklady jednotlivých výrob. Ty jsou poté porovnány s výnosy těchto výrob bez dotací a s dotacemi. Na základě zjištěných výsledků můžeme zjistit rentabilitu jednotlivých složek rostlinné a živočišné výroby a nezbytnost dotací. Pomocí těchto informací je možné podniku navrhnout různá doporučení týkající se nákladů, výnosů a využívání finančních podpor.
Planning of Agricultural Production
Keywords: zemědělská výroba; dotace; kalkulace nákladů; kalkulační vzorec; rentabilita; agricultural production; subsidies; costing; calculation formula; profitability