Zdravotní stav okrasných rostlin čeledi Begoniaceae ve skleníkových systémech - Demelová, Šárka (Jihočeská univerzita, 2009)
Tato práce má za cíl zjistit patogeny, které způsobují úhyn hlíz Begonií při přezimování. Pokusy se skládaly ze dvou hlavních částí, a to ze zjištění mykóz během vegetace a z laboratorních testů u přezimovávacích hlíz. Během vegetace byl pravidelně jednou týdně kontrolován makroskopicky zdravotní stav a počet zdravých, nemocných a uhynulých rostlin. Do laboratorních testů byly používány hlízy před přezimováním a v jarní sezoně hlízy odumřelé a životaschopné. Výběr hlíz k testování se řídil faktorem odolnosti odrůd vůči chorobám, který byl určen dle výsledků mortality z předchozí sklizně. Na základě tohoto faktoru byly vybrány odrůdy nejnáchylnější (Begonia tuberhybrida bílá), průměrné (Begonia pendula žluto-oranžová) a nejodolnější (Begonia tuberhybrida rumělková, červená). Během vegetace byly porosty sledovány ve všech vývojových stádiích.
The Health Conditions of Ornamental Plants of the Family Begoniaceae in Greenhouse Systems
Keywords: ochrana rostlin; okrasné rostliny; přezimování hlíz; fytopatogenní houby; Begoniaceae; Begonia tuberhybrida; Begonia Bergine; Fusarium; Mucor; Trichoderma; Penicillium; plant protection; ornaments plant; overwinter tubers; phytophatogen fungi; Begoniaceae; Begonia tuberhybrida; Begonia Bergine; Fusarium; Mucor; Trichoderma; Penicillium