Deformity drobných kloubů ruky v životě pacienta s revmatoidní artritidou - Sejrková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2018)
V této bakalářské práci byly vytyčeny tři cíle. V první řadě poukázat na problémy pacientů s deformitami drobných kloubů ruky před operací, kterou je náhrada drobných kloubů ruky, v druhém případě zjistit, jakou roli sehrává sestra v ambulantní péči před operací pacienta. Třetím cílem této práce je zjistit, jaká je role sestry po pacientově operaci drobných kloubů ruky. K dosažení cíle bylo použito kvalitativní výzkumné šetření metodou polostrukturovaného rozhovoru. Rozhovory byly prováděny s pacienty s revmatoidní artritidou po náhradě drobných kloubů ruky. Z výzkumného šetření vyplynulo, že nejčastějším problémem před náhradou drobných kloubů ruky byla bolest a větší nebo menší problémy vázané na kloub v domácnosti, v práci i ukončení nebo změna koníčků či zálib. Také se vyskytovaly poruchy spánku, únava, psychické problémy a nežádoucí účinky léků. Některým se změnila i role v životě, ztrátou zaměstnání či změnou plnění funkce manželky či matky. V ambulanci jsou pacienti zaměřeni spíše na lékaře, ale pro některé plnila sestra funkci rádce při bolesti a výběru kompenzačních pomůcek. Dále byla psychickou podporou a oporou, zdrojem informací a pomocníkem Pacienti sestru po operaci vnímali jako pracovního rádce, podporu a navigátora. Mimo problémy týkající se deformit kloubů ruky mají pacienti s RA i jiné problémy a sestra by měla na tyto problémy brát zřetel, aktivně se na ně dotazovat a přispívat k jejich nápravě. Práce může být inspirací pro sestry v porozumění a péči o pacienty s revmatoidní artritidou před a po náhradě drobných kloubů ruky.
Joint Deformity of a Hand in Life of a Patient with Rheumatoid Arthritis
Keywords: Revmatoidní artritida; léčba; diagnostika; ošetřovatelská péče; pacient; chirurgie; Rheumatoid arthritis; treatment of RA; diagnostics of RA; nursing care; patient; surgery