Intervenční program zaměřený na suchou přípravu k figurám v synchronizovaném plavání - Vojtová, Martina (Jihočeská univerzita, 2022)
Tématem bakalářské práce je sestavení a ověření intervenčního pohybového programu zaměřeného na suchou přípravu v synchronizovaném plavání. Je určen pro mladší závodnice synchronizovaného plavání ve věku od 8 do 9 let, u kterých má zlepšit kloubní pohyblivost a posílit svalstvo v dolních končetinách. V teoretické části práce je charakterizováno synchronizované plavání. Je uvedena historie, pravidla a definován sportovní výkon vybrané sportovní disciplíny. Dále jsou zde sumarizovány názory na sportovní přípravu dětí a na rozvoj flexibility během senzitivního období u dětí. V praktické části se práce věnuje navrženému intervenčnímu pohybovému programu. Je hodnocena flexibilita dolních končetin u souboru závodnic plaveckého oddílu TJ Tábor. Na základě vybraných testovacích metod proběhlo vstupní, kontrolní a výstupní měření. Získané výsledky měření umožnily zhodnocení efektivity sestaveného tříměsíčního intervenčního programu. Testovací metody pohyblivosti použity v této práci byly hluboký předklon ve stoji na zvýšené ploše, čelný a boční rozštěp, tedy metody využívající měření distancí. Vstupní měření u hlubokého předklonu u experimentální skupiny ukázalo průměrnou hodnotu 3,71 cm a ve výstupním měření byla tato hodnota 6,14 cm. Testování bočného rozštěpu proběhlo na obě nohy a naměřené hodnoty vstupního a výstupního měření ukázaly zlepšení u většiny dívek experimentální skupiny. U čelného rozštěpu byl rozdíl mezi průměrnými hodnotami vstupního a výstupního měření 1,28 cm. Vyhodnocení výsledků testování ukázalo zlepšení kloubní ohebnosti a snížení zkrácení ve svalech dolních končetin u většiny dívek zapojených do programu.
Intervention program focused on dry preparation for figures in synchronized swimming
Keywords: synchronizované plavání; intervenční pohybový program; flexibilita; svaly dolních končetin; tréninková jednotka; synchronized swimming; intervention movement program; flexibility; lower limb muscles; training unit