Analýza chovu masného stáda plemene charolais s ohledem na welfare zvířat - Vrchotová, Klára (Jihočeská univerzita, 2007)
Cílem práce bylo vyhodnotit produkční ukazatele a posoudit chování plemenic masného skotu v systému chovu krav bez tržní produkce mléka. Analýza masného stáda plemene charolais byla prováděna v zemědělském podniku hospodařícím v nadmořské výšce cca 650 m/m. V průběhu kontrolních let 2001-2006 byly hodnoceny reprodukční ukazatele u plemenic základního stáda a růstová schopnost telat. Etologická sledování byla důležitá pro posouzení welfare podmínek chovu. Sledování proběhla v jednotlivých ročních periodách ve světelné části dne. Sledovanou skupinu tvořilo 31 ks plemenic, telata a plemenný býk.
The analysis of the beef breed charolais with the regard to the animal welfare
Keywords: skot; reprodukce; odchov telat; etologie; cattle; reproduction; calves rearing; ethology