Česká sociální próza 30. let 20. století a možné inspirace překlady amerických románů této periody - Postlová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato diplomová práce se zabývá českou sociální prózou 30. let 20. století, kterou analyzuje a interpretuje nejprve v českém literárním diskurzu a poté ji včleňuje do kontextu světové literatury 20. a 30. let. Detailněji se práce zaměřuje na americkou sociální prózu 1. poloviny 20. století, kterou rovněž analyzuje a diskutuje. Následně usiluje o komparaci a interpretaci české a americké sociální prózy, ve vybraných textech hledá společné atributy a snaží se v nich nalézt možné inspirace a vlivy. Součástí práce je i bibliografická studie shrnující jak českou sociální prózu, tak i české překlady amerických sociálně orientovaných autorů.
Czech Social Novel of Thirties (20th Century) and Possible Inspirations by Translations of American Prose of the Period
Keywords: česká sociální próza; 30. léta; americká sociální próza; czech social prose; 30´s; american social prose