Prevalence nadváhy a obezity u žáků 2. stupně ZŠ v regionu Pelhřimovsko - Havlínová, Kristina (Jihočeská univerzita, 2016)
Abstrakt Tato bakalářská práce se zabývá prevalencí obezity a nadváhy pubescentů v regionu Pelhřimovsko. Konkrétně náplní práce je teoretické přiblížení problematiky a následné zjištění prevalence obezity a nadváhy u žáků 7. a 8. tříd základních škol. Antropometrického měření se zúčastnilo celkem 200 probandů, z toho 112 dívek a 88 chlapců. Během měření jsme zjišťovali tělesnou výšku, hmotnost, obvod boků a pasu, porodní hmotnost a porodní délku. Na základě naměřených dat bylo vypočítáno BMI. Z celkového počtu měřených žáků byla zjištěna hodnota pásma nadváhy 11, 5 %. Nadváha se vyskytla u 10 chlapců a 13 dívek. Prevalence obezity byla zjištěna u 21 % měřených jedinců. Do těchto 21 % spadalo 25 chlapců a 17 dívek. Zajímavé je, že velké procento dětí trpí také podváhou.
The prevalence of the overweight and obesity of pupils on the second grade of the elementary school in the region of Pelhřimovsko
Keywords: Klíčová slova Prevalence; obezita; nadváha; pubescent; Keywords: prevalence; overweight; obesity; pubescent