Strategie komunitně vedeného místního rozvoje (2014-2020) SCLLD - Koubková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem práce byla komparace ukazatelů výkonnosti vybraných místních akčních skupin za programové období 2007-2013. Pro porovnání byly vybrány Místní akční skupina Blatensko a Místní akční skupina Strakonicko. Obě dvě skupiny se nacházejí v Jižních Čechách a byly vhodné pro komparaci. Teoretická část práce byla zaměřena na charakteristiku metody LEADER, její principy, historii, vznik. Poté na vysvětlení pojmů jako místní akční skupina, jejich standardy, komunitně vedený místní rozvoj, evaluace a monitoring. V praktické části byly analyzovány vybrané ukazatele výkonnosti, které slouží k vyhodnocení aktivity MAS. Výsledkem práce byla evaluace a komparace vybraných MAS. Podle provedených analýz jsme dospěli k závěru, že MAS LAG Strakonicko je úspěšnější a výkonnější. Důvodem je lepší zpracování strategického záměru i samotného Strategického dokumentu LEADER 2007-2013.
Strategy of community-led local development (2014-2020) SCLLD
Keywords: Místní akční skupina; metoda LEADER; komunitně vedený místní rozvoj; ukazatele výkonnosti; strategický záměr; Local action group; LEADER method; community-led local development; performance indicators; strategic intention