Václav a Klára Pacltovi jako protagonisté dělnického hnutí první poloviny 20. století - Dušáková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2009)
V první části své bakalářské práce, která je nazvána Václav a Klára Pacltovi jako protagonisté dělnického hnutí první poloviny 20. století, jsem se pokusila přiblížit problematiku dělnického hnutí, jeho příčiny, průběh a pozdější důsledky. Je zde i zmínka o srovnání s jinými dělnickými hnutími v ostatních evropských státech. Obecné poznatky, čerpané především četbou odborných knih, vědeckých časopisů a studií, jsem následně porovnávala s informacemi a fakty získanými studiem archivních pramenů, týkajících se života a aktivní činnosti konkrétních dvou dělníků Václava a Kláry Pacltových. Jednalo se hlavně o studium policejních a soudních výslechových protokolů, které obsahují záznamy z vedených vyšetřování proti Václavu Pacltovi. Teoretická i praktická rovina bakalářské práce je taktéž postavena na základě výpovědi syna Václava a Kláry Pacltových Jiřího, na kterou bylo nahlíženo jako na jeden ze základních pramenů.
Václav a Klára Paclt as protagonists of labour movement of 1st half of 20th century
Keywords: dělnické hnutí; Komunistická strana; dvacáté století; labour movement; the Communist Party; 20th century