Bilder aus der Hölle - Totalitäre Systeme durch die Augen der Literatur - Musílek, Daniel (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce zkoumá totalitní systémy 20. století na základě komparativní analýzy tří vybraných literárně-historických děl vycházejících z různých kulturních pozadí. Jedná se o díla Souostroví Gulag od Alexandra Solženicyna, Divoké labutě od Jung Changové a Poslední stanice život od Ruth Klügerové. Jako pomůcka pro komparativní analýzu děl je zvolena eklekticky sestavená hermeneutická interpretační metoda, která dodává analýze strukturu. Diplomová práce si klade za cíl zodpovědět otázku, zda je možné použít literárně-filozofický interpretační přístup jako je hermeneutika ke zkoumání historických událostí zanesených do literárně-historických uměleckých děl. Dále se práce v rámci analytické části zabývá otázkou, zda lze napříč kulturně odlišnými totalitními systémy nalézt společné a objektivní prvky totalitního systému jako takového.
Images from Hell - Totalitarian Systems through the Eyes of Literature
Keywords: Totalitní systém; hermeneutika; teror; ideologie; lidskost; kult osobnosti; Totalitarian system; hermeneutics; terror; ideology; humanity; personality cult