Tělovýchovné sdružení Sokol a jeho vliv na utváření hodnot členské základny v T. J. Sokol Kampa. Případová studie. - Kočařová, Jana (Jihočeská univerzita, 2020)
Jako téma své diplomové práce jsem si zvolila tělovýchovné sdružení Sokola a jeho vliv na utváření členské základny v T. J. Sokol Kampa. Jednalo se o případovou studii. Její teoretická část definuje pojem "hodnota" v psychologickém, sociologickém, ekonomickém, filosofickém a etickém kontextu dnešní doby. Zohlednila jsem historický vývoj sokolské organizace a vytýčení jejích základních hodnot zakotvených v jejích stanovách. Práce popisuje organizační strukturu Sokola, vybrané sokolské hodnoty a individuální hodnoty. Těžištěm práce je část zjišťující vnímání sokolských hodnot u členů a nečlenů Sokola. Obě skupiny členů a nečlenů mezi sebou konfrontuje na základě zjištěných informací. Všechny zmiňované oblasti jsou členěny do několika dílčích kapitol. Získaná data jsou pak porovnána s teoretickým podkladem práce.
Sokol Sports Association and its influence on the formation of life values of T. J. Sokol Kampa association members. Case study.
Keywords: Sokol; životní hodnota; členství; morálka; krize; Sokol; life value; membership; morality; crisis