Vliv klíštěcích slin na interakce mezi spirochetami Borrelia affzelii a myšími dendritickými buňkami. - Slámová, Martina (Jihočeská univerzita, 2010)
Zabývala jsem se studiem interakcí dendritických buněk (DC) a spirochet Borrelia afzelii na třech různých úrovních: fagocytoza borelií DC, produkce cytokinů boreliemi aktivovanými DC a schopnost DC aktivovat CD4+ T-lymfocyty. Zkoumala jsem vliv slin Ixodes ricinus na všech těchto úrovních. Klíštěcí sliny snižovali počet DC fagocytujících borelie. Vlivem slin byla významně snížena schopnost boreliemi aktivovaných DC indukovat jak proliferaci, tak produkci IL2 u specifických T-lymfocytů. Překvapivě byl pozorován inhibiční efekt slin na produkci jak Th1 (IL-6, TNF-{α}) a Th2 (IL-10) cytokinů. Naše data ukazují komplexní inhibiční efekt klíštěcích slin na funkci DC.
The effect of tick saliva on the interactions between Borrelia afzelii spirochetes and murine dendritic cells.
Keywords: dendritické buňky; borrelia afzelii; cytokin; T-lymfocyt; dendritic cell; borrelia afzelii; cytokine; T cell