Moderní fitness cvičení a jejich vliv na zdraví žen v dané věkové skupině 30-45 let - Vítovcová, Alena (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce se zabývá vlivem moderních fitness cvičení na zdraví žen ve věkové skupině 30-45 let. Význam cvičení pro každou ženu je nesporný a hraje velkou roli v prevenci civilizačních onemocněních. V této práci jsem porovnávala dvě moderní fitness cvičení Jumping a Zumbu. Výzkumu se zúčastnilo 45 žen ve věku 30-45 let. U žen jsem zjišťovala změny fyzického a psychického stavu, které nastaly vlivem 12ti týdenního programu moderního fitness cvičení. U kontrolní skupiny necvičících žen proběhla pouze měření ve stejném časovém období. Vliv moderního fitness cvičení na psychiku žen jsem vyhodnotila dotazníkem POP. Pomocí antropometrických šetření (BMI, obvod pasu a metodou BIA) jsem ověřovala účinnost jednotlivých pohybových programů. Intenzitu zatížení během cvičební jednotky jsem sledovala a vyhodnotila pomocí sporttestrů. Moderní fitness cvičení má pozitivní vliv na psychiku žen ve věkové skupině 30-45 let. Negativní stránkou obou moderních fitness programů je příliš vysoká intenzita cvičení.
Modern fitness exercises and their impact on the health of women in the age 30-45
Keywords: žena; moderní fitness cvičení; zdraví; nadváha; tepová frekvence; intenzita; the woman; a modern fitness exercise; health; overweight; heart frequency; intensity