Variabilita jepic druhové skupiny Baetis fuscatus (Insecta, Ephemeroptera, Baetidae) - Kollross, Jan (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato práce se zabývá variabilitou jepic skupiny druhů Baetis fuscatus (Ephemeroptera: Baetidae). Studie je založena na třech hlavních tématech: První z nich je rozlišování mezi dvěma velmi podobnými druhy, Baetis scambus a Baetis fuscatus na základě morfologických struktur, konkrétně jejich ústního ústrojí - labiálních palpů. K analýze tvaru labiálních palpů jsem použil počítačovou analýzu tvaru. Druhé téma se týká platnosti druhu Baetis beskidensis, druh je posuzován na základě morfologie a DNA sekvencí (sekvence byly získány pro topotypický materiál poprvé). A nakonec byly zkoumány vzorky z Korsiky, s cílem objevit nové druhy skupiny Baetis fuscatus. Zjistil jsem, že není možné rozlišovat druhy Baetis scambus a Baetis fuscatus na základě tvaru jejich labiálních palpů. Baetis beskidensis je morfologicky rozdílný, ale geneticky neodlišený druh od ostatních zástupců skupiny Baetis fuscatus. Neobjevil jsem výrazné morfologické rozdíly ve vzorcích z Korsiky, ale poukázal na možnou existenci nových Korsických druhů.
Variability of Ephemeroptera of family Baetidae (Insecta, Ephemeroptera, Baetidae)
Keywords: Jepice; hmyz; morfologie; variabilita; Baetidae; Ephemeroptera; Insect; morphology; variability; Baetidae