Laboratorní metody pro diagnostiku infekcí totálních náhrad kloubů - Hroníčková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2008)
Kloubní náhrady a jejich infekční komplikace jsou v současné době velmi diskutovaným problémem mezi ortopedy a mikrobiology. Nejvíce se provádějí operace zejména u kloubu kyčelního a kolenního. Hlavním důvodem je jejich nejčastější poškození, na druhém místě i fakt, že endoprotézy těchto kloubů mají dobrou možnost ukotvení umělých materiálů do kosti a mají i dlouhou životnost. Endoprotézy se používají i u kloubů ramenních, loketních, atd. I přes všechny aseptické postupy dochází někdy k rozvoji infekce. Tato komplikace je nejčastější příčinou poškození endoprotéz a je často také důvodem k reoperaci. Vznik infekcí závisí na interakcích mezi mikroorganismem, kloubní náhradou a hostitelem. Mezi bakteriální původce způsobující infekce kloubních náhrad se řadí grampozitivní koky, zejména Staphylococcus aureus a Staphylococcus epidermidis, někdy i streptokoky. Dále to bývají gramnegativní tyčinky, zejména Escherichia coli, Proteus species, Pseudomonas aeruginosa, Enterobacter species a Serratia marcescens a další. Ve smíšených infekcích se mohou vyskytovat i anaerobní bakterie, zejména Propionibacterium acnes a anaerobní streptokoky. Většina bakteriálních původců je součástí tzv. biofilmu, který je důležitý pro bakterie a jejich přežití. Bakterie v biofilmu získávají ochranu matrix proti účinku protilátek a fagocytů, ale i proti účinkům antibiotik. Zavedení nových laboratorních postupů a metod, při kterých je m. j. využíván i ultrazvuk k rozrušení biofilmu a usnadnění následné kultivace a identifikace infekčního agens, se ukázalo jako přínosné. Vede k signifikantně vyššímu záchytu etiologických agens infekčních komplikací kloubních náhrad, a tak přispívá i k lepšímu zajištění nových reimplantátů. Pracovní postupy a metody uvedené v této práci nacházejí v dalších modifikacích uplatnění i při vyšetřování jiných cizorodých materiálů a implantátů a při vyšetřování tkání vyňatých z těla pacienta při nejrůznějších infekčních komplikacích. Předkládaná bakalářská práce porovnává laboratorní postupy a metody dosud používané na OLM (Oddělení lékařské mikrobiologie) Nemocnice Jindřichův Hradec, a.s. s laboratorními postupy a metodami nově zavedenými k vyšetřování infekcí kloubních náhrad ve spolupráci s autorkou předkládané bakalářské práce v jarních měsících roku 2008.
Laboratory methods for diagnostic infections total prosthesis articulations
Keywords: kloubní náhrady; reimplantát; komplikace; biofilm; grampozitivní koky; streptokoky; gramnegativní tyčinky; ultrazvuk; prosthesis articulations; reimplantation; complication; biofilm; gram-positive coccus; streptococci; gram-negative bars; ultrasound