Využití měřících nástrojů na jednotce intenzivní péče a anesteziologicko-resuscitačním oddělení - Krizanová, Marie (Jihočeská univerzita, 2020)
Nedílnou součástí ošetřovatelské dokumentace jsou hodnotící nástroje, na jejich základě lze analyzovat pacientovi potřeby a tak naplánovat jeho následnou péči. Bakalářské práce se věnuje problematice používání měřících nástrojů se zaměřením na oddělení anesteziologicko - resuscitační (ARO) a jednotky intenzivní péče (JIP). V teoretické části práce jsme se zaměřili na nejčastěji používané škály v rámci intenzivní medicíny: škály pro hodnocení vědomí, pádů, nutrice, soběstačnosti, rizika vzniku dekubitů či hodnocení bolesti. Cílem této práce bylo 1. Zmapovat používání měřících nástrojů na jednotce intenzivní péče a anesteziologicko-resuscitačním oddělení 2. Zmapovat orientovanost sester v používání měřících nástrojů na jednotce intenzivní péče a anesteziologicko-resuscitačním oddělení Pro naplnění cílů jsme určili tři hypotézy. 1: Postoje sester v používání měřících nástrojů se liší v závislosti na jejich vzdělání. 2: Spektrum používaných měřících nástrojů se liší v závislosti na pracovišti. 3: Znalosti sester o využívání měřících nástrojů se liší v závislosti na pracovišti. Výzkumné šetření jsme realizovali pomocí kvantitativní formy. V rámci kvantitativního šetření jsme použili nestandardizovaný dotazník, který byl určený zdravotníkům pracujících na anesteziologicko - resuscitačním oddělení a jednotkách intenzivní péče Z výsledků kvantitativního výzkumného šetření je zjevné, že většina respondentů vnímá měřící škály jako přínos pro ošetřovatelství. Rozdíl mezi používáním měřících nástrojů na ARO a JIP je minimální. Postoje respondentů k měřícím nástrojům se neliší dle vzdělání, odpovědi respondentů jsou velmi podobné. Práce poskytuje ucelený rámec problematiky využívání měřících nástrojů na anesteziologicko - resuscitačním oddělení a jednotkách intenzivní péče. Pro praxi může tato bakalářská práce sloužit jako studijní materiál, pro přehlednost byla vytvořena brožura ze základními měřící nástroji.
Use of mesuring instruments in the intesive care unit and anesthesiology and resustitation department
Keywords: anesteziologicko - resuscitační oddělení (ARO); jednotka intenzivní péče (JIP); měřící nástroje; ošetřovatelský proces; dokumentace; pacient; Anaesthesiology and Resuscitation Department (ARD); Intensive Care Unit (ICU); measuring tools; nursing process; documentation; patient