Česká přísloví a rčení v průběhu staletí - Němcová, Radomíra (Jihočeská univerzita, 2009)
Přísloví jsou nedílnou součástí každého jazyka. Jazyk, jakožto živý organizmus, neustále proměňuje svou podobu vlivem času. Některé jazykové jednotky zanikají a jiné naopak vznikají a stejně tak je tomu s příslovími. Tato diplomová práce pojednává o vymezení termínů přísloví, rčení a pořekadlo, etymologii přísloví, jejich vzniku i zániku a oblíbeným karikováním. Praktická část je založena především na výzkumu povědomí o příslovích u respondentů několika věkových kategorií a různého stupně dosaženého vzdělání. Výsledky dotazníkového šetření jsou podrobně zpracovány a opatřeny grafy. Respondenty uvedená přísloví jsou přeložena do angličtiny, němčiny, francouzštiny a ruštiny.
Czech Proverbs and Sayings Over a Few Centuries