Dlouhodobý výpadek elektrické energie v České republice - Kadlecová, Zdeňka (Jihočeská univerzita, 2011)
Elektrická energie je jedním z klíčových produktů, bez nichž si jen těžko dokážeme představit fungování naší společnosti. Elektrizační soustava je vzájemně propojený systém skládající se z výrobní části produkující elektrickou energii z různých zdrojů, z přenosové soustavy vedení a zařízení, distribučních soustav vysokého a nízkého napětí a technických dispečinků uspořádaných k řízení celé soustavy. Energetická bezpečnost je zabezpečení kontinuity nezbytných dodávek energie a energetických služeb pro zajištění chráněných zájmů státu. Dlouhodobý výpadek elektrické energie může mít závažné následky na bezpečnost státu, zabezpečení základních životních potřeb obyvatelstva, zdraví osob nebo ekonomiku státu. Pro zachování jejich funkce za běžných podmínek i v mimořádných a krizových situacích je nezbytné zajistit především fungování kritické infrastruktury. Cílem diplomové práce je zjistit úroveň připravenosti subjektů kritické infrastruktury na dlouhodobé přerušení dodávek elektrické energie a vytvořit návrh plánu krizové připravenosti subjektu kritické infrastruktury zaměřeného na dlouhodobý výpadek elektrické energie. Výzkumnou část diplomové práce tvoří dvě části. První část je tvořena zpracováním a analýzou dat, získaných dotazníkovým šetřením. Ve druhé je zpracován návrh plánu krizové připravenosti subjektu kritické infrastruktury. Výsledky dotazníkového šetření prokázaly dobrou připravenost kritické infrastruktury na dlouhodobý, rozsáhlý výpadek elektrické energie, čímž byla potvrzena stanovená hypotéza. Diplomová práce seznamuje veřejnost, zejména subjekty kritické infrastruktury, s možnostmi vzniku dlouhodobých, rozsáhlých výpadků elektrické energie, se způsoby předcházení této krizové situaci, s možnostmi jejich přípravy, plánování a řešení. Zpracovaný návrh plánu by měl pomoci s vlastním vypracováním plánu krizové připravenosti subjektu kritické infrastruktury včetně nastínění způsobů řešení krizových situací vzniklých v souvislosti s výpadkem elektřiny a tím zlepšit ochranu prvků kritické infrastruktury.
Long-term Electric Power Failure in the Czech Republic
Keywords: Blackout; distribuční síť; elektrizační soustava; kritická infrastruktura; přenosová síť; stav nouze; Blackout; Distribution Network; Electricity System; Critical Infrastructure; Transmission Network; State of Emergency