Zjištění anaerobních charakteristik pomocí Wingate testu u ženského florbalového týmu. - Havlík, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato bakalářská práce se zabývá zjištěním anaerobních charakteristik pomocí Wingate testu u ženského florbalového týmu s následným porovnáním naměřených hodnot s jinými, v literatuře uváděnými výsledky. Celkem bylo testováno 30 probandů. V práci pracujeme se dvěma věkovými kategoriemi florbalových družstev, kterými jsou kategorie žen a juniorek. Tato florbalová družstva jsme podrobily jednorázovému testování fyzické zdatnosti na bicyklovém ergometru, ze kterého jsme zjistili hodnoty určující maximální anaerobní výkon, index únavy a anaerobní kapacitu. Tyto hodnoty jsme poté srovnávali s výsledky uváděnými v odborné literatuře. Hlavnímu Wingate testu předcházelo zjištění základních somatických rozměrů a zjištění tělesného složení pomocí nášlapné váhy. Teoretická část uvádí přehled dosavadních poznatků týkajících se prostředí florbalu, sportovního tréninku a anaerobního testování. Postup a výsledky práce jsou uvedeny v praktické části, kde jsou výsledné hodnoty zpracovány v podobě tabulek.
Determining characteristics using anaerobic Wingate test in female floorball team.
Keywords: florbal; fyzické testování; wingate test; ženy; sport; floorball; physical testing; Wingate test; women; sport