Možnosti identifikace rizika účetních podvodů a nesprávností ve finančních výkazech - Široká, Nikola (Jihočeská univerzita, 2017)
Hlavním cílem diplomové práce bylo vyhodnocení možností detekce účetních podvodů a nesprávností ve finančních výkazech pro řízení obchodních korporací. Diplomovou práci jsem rozdělila na dvě hlavní kapitoly, na literární rešerši a na praktickou část. Součástí práce byla analýza technik a modelů detekce provedená na případové studii vybrané účetní jednotky. Pro výpočty jednotlivých modelů byly použity účetní údaje z finančních výkazů, které byly poskytnuty společností AB, s.r.o. Účetní jednotka musí sestavovat účetní výkazy srozumitelně, musí podávat věrný a poctivý obraz účetnictví a její finanční situaci. Pro analýzu detekce rizika manipulace finančních výkazů jsem si zvolila Beneish model, model CFEBT a Jones Nondiscretionary Accruals.
Possibilities of identification the risks of fraud and accounting gimmicks in the financial statements
Keywords: Modely detekce manipulace s finančními výkazy; finanční výkazy; účetní audit; věrný a poctivý obraz účetnictví; účetní podvody a nesprávnosti; Models detecting manipulation of financial statements; financial statements; Financial audit; the faithful and fair view of accounting; accounting fraud and misstatements