Význam fyzioterapie v poporodním období ženy - Pavlová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2011)
Tématem této bakalářské práce je Význam fyzioterapie v poporodním období ženy. Co se týče těhotenství, nejen že je pro ženu dostupná výborná zdravotní péče, ale existuje i velké množství organizací, které zprostředkují nastávajícím matkám poradenský servis, cvičení pro těhotné nebo předporodní přípravu. Bohužel tato péče většinou brzy po porodu končí a ženě v šestinedělí procházející mnoha fyzickými i psychickými změnami již není věnována taková pozornost. Přitom právě v tomto období si žena zaslouží zájem o svůj zdravotní stav. V oblasti fyzioterapie by jí mělo být poskytnuto dostatek informací o změnách, kterými organismus prochází, o účincích a principech cvičení po porodu, o vhodnosti polohování a o další problematice se kterou se rodička setká. Cílem práce bylo prostudovat tělesné změny ženy po porodu, vypracovat rehabilitační plán cviků a prozkoumat, zda má působení individuální terapie pozitivní vliv na stav rodičky. Teoretická část se zabývá složením porodních cest, fyziologickými změnami v těhotenství, problematikou porodu, porodními poraněními, involučními změnami organismu v šestinedělí a vhodnými fyzioterapeutickými metodami. Experimentální část se věnovala kvalitativnímu výzkumu a byly použity tyto metody: anamnéza, status praesens, přímé pozorování, výstupní vyšetření, kazuistika a sekundární analýza dat. Výzkum byl proveden na dvou pacientkách po fyziologickém porodu a na jedné pacientce po císařském řezu. Tyto pacientky byly vybrány ze základního souboru pacientek Gynekologicko - porodnického oddělení. Výsledky práce prokázaly pozitivní vliv fyzioterapie po porodu na držení těla, dechový stereotyp, hluboký stabilizační systém a došlo k úpravě nejvýraznějších svalových dysbalancí. Cíle práce byly splněny. Mezi nové poznatky, které tato práce přinesla patří bezesporu poukázání na důležitost fyzioterapie v tomto období, nemožnost tuto péči standardizovat kvůli individuálnosti každé ženy a význam věnovat se ženskému tělu po porodu jako celku, protože ovlivňování jen jeho nejviditelněji postižených částí nemá význam.
The Importance of Physiotherapy in the Puerperal Period of the Woman
Keywords: cvičení v šestinedělí; fyzioterapie; porod; šestinedělí; exercises in puerperium; physiotherapy; childbirth; puerperium