Obraz jako výtvarná metafora existence závislého - Petrová, Sylvie (Jihočeská univerzita, 2007)
Bakalářská práce se zabývá problematikou drogových závislostí. Teoretická část je zaměřena na zkoumání osobnostních rysů toxikomanů a motivů jejich chování. Dále porovnává poznatky teorií emočně kognitivního vývoje s úrovní výtvarného vyjadřování klientů. Praktická část hledá v produkci závislých osob konkrétní výtvarné metafory pudových tužeb, které nebyly vytěsněny. Pokouší se odkrýt motivy nevědomé, ale i neuvědomované a s ohledem na ně kultivovat emočně nezralý výtvarný projev závislých. V závěru je zařazeno srovnání výtvarné produkce alkoholiků a drogově závislých klientů.
Picture as a creative metaphor of addicted person existence
Keywords: Drogová závislost; psychoterapie-metody; arteterapie; osobnost; symbolika kresby; výklad snů; drug addiction; methods of psychotherapy; art-therapy; personality; symbology of drawings; dreams interpretation