Rizikové chování dospívajících se zkušeností náhradní rodinné péče - Spilková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se zabývá problematikou poruch chování zejména v kontextu problémového chování souvisejícího s hledáním individuální identity. Zaměřuje se na adolescenty, kteří byli přijati do náhradní rodinné péče a nemají přístup k informacím o své minulosti a biologických rodičích. Cílem teoretické části práce bylo stanovit souvislosti mezi umístěním dítěte do NRP a rozvojem problémového chování v období adolescence. Teorie dále směřovala k identifikaci specifik raného pobytu v ústavní péči a popisu následků chybějících informací o svém původu ve vztahu k poruchám chování v dospívání. Výzkumná část práce byla založena na sběru kvalitativních dat z hloubkových rozhovorů, které byly orientovány na kontext rozvoje poruch chování u dospívajícího muže, který vyrůstal v adoptivní rodině a neměl dostupné informace o svém původu a biologické rodině.
Risk taking behavior in children from foster care
Keywords: rizikové chování; problémové chování; poruchy chování; náhradní rodinná péče; identita; adolescence; informace o minulosti dítěte; risky behavior; problematic behavior; behavior disorders; substitute family care; identity of adolescence; information about past of the child