Zblochanec oddálený a rosička krvavá jako fenomén těsného okraje silnice - Laxová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2015)
Předmětem této bakalářské práce je stanovení fenologických fází dvou trav zblochance oddáleného (Puccinelia distans) a rosičky krvavé (Digitaria sanguinalis), vyskytujících se v liniových vegetačních porostech kolem silnic. Dále se tato práce zabývá směnou dominance těchto rostlinných druhů na společném prostoru se zvýšeným obsahem solí v půdě v jedné vegetační sezóně. Krom výše uvedených cílů je na monitorovaných lokalitách rovněž stanovována konduktivita půdy. Objasnění problematiky spočívá v prozkoumání dostupných studií a publikovaných materiálů, jejich zapracování do literární rešerše a metodickém sběru dat na vhodně zvolených lokalitách. Získaná data byla zpracována do tabulek či grafů a následně vyhodnocena. Trend směny fenologických fází byl zaznamenán a potvrdil existenci a rozmnožování daných druhů na určité lokalitě v průběhu vegetační sezóny. Jedná se o přizpůsobení nepůvodního a invazivního druhu podmínkám půdy, která byla kontaminována solemi. Naměřená konduktivita potvrdila proměnlivý trend obsahu solí v půdě.
Puccinelia distans and Digitaria sanguinalis as a phenomenon of road verges
Keywords: halofyt; těsný okraj silnice; kompetice; silniční údržba; rosička krvavá; zblochanec oddálený; fenologická fáze; konduktivita; halophyte; road verges; competition; Puccinelia distans; Digitaria sanguinalis; phenological phase; conductivity