Povědomí veřejnosti o práci porodní asistentky - Reichlová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce je zaměřena na problematiku informovanosti veřejnosti o profesi porodní asistence. Ta je v současnosti velmi aktuální, protože úzce souvisí se změnami v současném porodnictví. Práce se zabývá informovaností veřejnosti nejen o náplni práce porodní asistentky, ale i o všech oblastech jejího působení. Hlavním cílem práce bylo zmapování informovanosti veřejnosti o oblastech působení porodní asistentky. Na základě tohoto cíle byla položena výzkumná otázka: Jak vnímá veřejnost práci a působení porodní asistentky? V teoretické části práce byl pak popsán obor porodní asistence od historie po současnost. Pozornost byla věnována nejen historickým souvislostem, ale i vývoji systému vzdělávání, jeho současnosti a v neposlední řadě též legislativě. Byly zde popsány právní normy určující kompetence porodních asistentek v České republice, činnost profesních organizací a dále byla část práce věnována specifikům profese. Výzkumné šetření bylo zaměřeno na zjištění, jaké informace mají lidé o vzdělávání, o náplni práce porodních asistentek, o oblastech, ve kterých může působit. Vzhledem k zaměření práce, byla zvolena metoda kvantitativního výzkumu. Sběr dat byl prováděn formou dotazníku. Nestandardizovaný anonymní dotazník byl určen dospělým osobám bez ohledu na věk a pohlaví. Byla stanovena pouze spodní věková hranice, a to 18 let. Pro maximální využití omezeného času pro výzkum byla zvolena distribuce dotazníků nejen v tištěné formě, ale i elektronickou cestou. Výzkum probíhal v únoru a březnu 2014. Výzkumný vzorek tvořilo 125 respondentů, z nichž 30 byli muži a 95 ženy. Vyhodnocení výzkumného šetření ukázalo, že 68 % dotazovaných neví, že porodní asistence je vysokoškolským oborem. Znalosti o oblastech působení porodní asistentky se ukázaly jako velmi omezené. Většina respondentů (119) očekává porodní asistentku na porodním sále. Další poměrně velká skupina spojuje porodní asistentku s péčí o těhotné v předporodních kurzech a se cvičením těhotných. S gynekologií, gynekologickými ambulancemi a péčí o novorozence už porodní asistentka tolik spojována není. V obecné rovině je v současnosti porodní asistentka stále vnímána spíše jako pomocník lékaře a ne jako samostatně pracující a samostatně se rozhodující člen zdravotnického týmu. Navíc se ukázalo, že respondenti často v praxi nedělají rozdíl mezi zdravotní sestrou a porodní asistentkou. Snahou práce bylo také zjistit, jakou představu mají dotazovaní o péči, kterou jim může porodní asistentka nabídnout. Zda mají zájem o samostatnou činnost porodních asistentek a popřípadě v jakých oblastech péče. Se samostatnými či soukromými porodními asistentkami, udávali dotazovaní pouze minimální zkušenosti. Šetření ukázalo, že je potřeba prohlubovat znalosti veřejnosti o oboru porodní asistence. Povědomí veřejnosti o tomto oboru není příliš vysoké. Bakalářská práce poukázala na oblasti, o kterých informace mezi lidmi chybí. Jen v případě, že bude veřejnost dostatečně informována o tom, co vše patří do kompetencí a náplně činností porodní asistentky, se může profese porodní asistence vyvíjet k větší samostatnosti. Lidé tak pochopí, co mohou porodní asistentky nabídnout a pak teprve jejich služeb naplno využít. V závěru byla tato práce doporučena k využití pro porodní asistentky aktivně působící v oboru pro představu, kde je nejvíce slabých míst v informovanosti, a k obeznámení se s tím, co preferuje veřejnost jako oblast péče poskytované porodní asistentkou.
Public awareness of the work of midwives
Keywords: Porodní asistence; porodní asistentka; informovanost veřejnosti; historie porodní asistence; oblasti působení porodní asistentky; Midwifery; midwife; public information; history of midwifery; areas of healthcare provided by a midwife