Biotopové nároky synantropních ptáků (vrabec domácí, vrabec polní a hrdlička zahradní) - Machová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem této práce bylo zhodnotit distribuci a abundanci běžných synantropních druhů ptáků (vrabce domácího, vrabce polního, hrdličky zahradní a kosa černého) v prostředí města České Budějovice (ČR) v nepříznivých obdobích roku (podzim a zima). Zároveň byly v rámci práce analyzovány biotopové preference druhů. Dále byl studován vliv charakteristik prvků městské vegetace na jejich využití vrabcem domácím a vrabcem polním.
Habitat requirements of synanthropic bird species (Passer domesticus, Passer montanus and Streptopelia decaocto)
Keywords: synantropní ptáci; vrabec domácí; vrabec polní; hrdlička zahradní; kos černý; České Budějovice; distribuce; abundance; biotopové preference; městská zeleň; synantropic birds; House sparrow; Tree sparrow; Eurasian collared dove; Blackbird; České Budějovice; distribution; abundance; habitat preferences; urban greenery